Niet eens met de WOZ-waarde? Maak bezwaar!
Je ontvangt een brief van de gemeente met de WOZ-waarde van je huis. Je kijkt naar het bedrag en vraagt je af: is dat wel goed? De WOZ-waarde is de basis voor de hoogte van je onroerendezaakbelasting (OZB). Als de waarde te hoog is, betaal je meer belasting dan nodig.
Je hebt twee keuzes:
- Je accepteert de WOZ-waarde en betaalt meer belasting.
- Je gaat in bezwaar tegen de WOZ-waarde.
Bezwaar maken is niet altijd leuk, maar het kan wel zin hebben. Als je gelijk krijgt, wordt de WOZ-waarde verlaagd en betaal je minder belasting.
Zo maak je bezwaar
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is niet moeilijk. Je moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. In je bezwaarschrift moet je uitleggen waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde.
Je kunt bijvoorbeeld aanvoeren dat je huis niet zo groot is als de gemeente denkt, of dat het in slechtere staat is. Je kunt ook vergelijkbare huizen in de buurt aandragen die een lagere WOZ-waarde hebben.
De gemeente beoordeelt je bezwaar
De gemeente bekijkt je bezwaarschrift en beslist of je gelijk krijgt. Als je gelijk krijgt, wordt de WOZ-waarde verlaagd en ontvang je een nieuwe beschikking.
Is bezwaar maken zinvol?
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is zinvol als je denkt dat de waarde te hoog is. Als je gelijk krijgt, betaal je minder belasting.
Ook als je verliest, is bezwaar maken zinvol. Je hebt immers laten zien dat je niet zomaar alles accepteert en hebt een stukje belastingkennis opgedaan.
Tips voor het maken van bezwaar
- Zorg dat je binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar maakt.
- Leg in je bezwaarschrift duidelijk uit waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde.
- Onderbouw je argumenten met bewijsstukken, zoals verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt.
- Laat je bezwaarschrift controleren door een expert, zoals een belastingadviseur of een juridisch adviseur.